Skip to main content

Geschiedenis

In het jaar 1890 werd het orkest opgericht als het Stedelijk Muziekkorps der Dienstdoende Schutterij te Enkhuizen. De eerste dirigent werd Carl Franke tegen een jaarsalaris van 225 gulden. In het jaar 1905 werd de schutterij opgeheven en verdween de naam schutterij uit de naam van het korps. Na het overlijden van dirigent Franke in 1920 werd Frans van Diepenbeek de dirigent. Hij bracht het Stedelijk Muziekkorps naar grote hoogte wat tot gevolg had dat bij het 50-jarig bestaan in 1940 het korps een Koninklijke onderscheiding kreeg. In 1945 moesten wij afscheid nemen van Van Diepenbeek en werd Gerard Boedijn onze dirigent, een man met bijzondere gaven. Na Boedijn werd Jack Ham in 1953 de dirigent. Hij leidde het KSM bijna 40 jaar door ups en downs.

Ook het 110-jarig bestaan in 1990 is uitbundig gevierd.

Na Jack Ham hebben Erik Janssen en niet te vergeten Niek Wijns hun beste krachten gegeven aan het Koninklijk Stedelijk Muziekkorps.

In 2015 is het 125-bestaan uitgebreid met o.a. een tentoonstelling over de rijke historie en het jubileumconcert ‘Celebration’.

De tegenwoordige dirigent Henk Ummels beschikt over zeer bijzondere kwaliteiten en weet het korps wederom tot grote hoogte te brengen, zoals bij voorbeeld bij de ‘Musical Movements’- concerten.


Musical Movements

VOC-concert, 2 november 2002

t.g.v. het feit, dat de Verenigde Oostindische Compagnie 400 jaar eerder is opgericht

Dit was het eerste grote showconcert wat het KSM organiseerde. Het concert vond plaats in Sporthal De Drecht, die een ware metamorfose had ondergaan. Medewerkenden waren o.a. de musicalsterren Tony Neef en Chaira Borderslee. Het publiek moest waarschijnlijk nog wennen aan deze nieuwe formule, want de sporthal was niet helemaal uitverkocht. Het concert werd echter wel heel positief ontvangen en ‘smaakte naar meer’.

Fantasy Night, 24 en 25 november 2006

Een paar jaar na het VOC-concert kwam het KSM in contact met W. de Vries van Sprookjeswonderland. Beiden hadden plannen om een groot spektakel neer te zetten in de Westerkerk. Het werden twee avonden vol muziek, zang (popkoor Four Winds), dans, acrobatiek en spektakel waarbij ook figuren uit Sprookjeswonderland op de catwalk verschenen.

Doordat veel relaties van Sprookjeswonderland waren uitgenodigd, werd de Westerkerk twee avonden bezocht door ± 600 bezoekers per avond!

Musical Movements ‘Let’s Rock Enkhuizen!’, 24 november 2007.

Na de Fantasy-night wist het KSM het zeker: Men wilde doorgaan op de ingeslagen weg en op eigen kracht werd de nieuwe ‘Musical Movements-formule’ ontwikkeld die al in 2007 voor het eerst werd uitgevoerd. Dat was op 24 november en samen met het KSM traden o.a. op Cripple Creek Ferry (met o.a. Menno Bruin), Popkoor Young Forever, Dancemasters van der Linden, slagwerkers van Jong Leven en Schermclub Enkhuizen. Er waren bijna 400 bezoekers.

De recensent in het Noordhollands Dagblad had de volgende kop bedacht: “Enkhuizer publiek geniet van avond vol dans, zang en spektakel.”

Musical Movements, 21 en 22 november 2008

“Publiek wil niet weg bij KSM”, meldde de Enkhuizer Courant na de 2e editie van Musical Movements op 21 en 22 november 2008. Medewerking werd verleend door o.a. de Enkhuizer Balletschool, accordeonisten Wil Luiken en de jeugdige Guido Linders, de zangeressen Isabelle Braaf en Chris van Driel. Om een zo breed mogelijk scala aan muziekstukken ten gehore te kunnen brengen, was besloten om geen thema aan de concerten te koppelen.

Gezien de publieke opkomst in 2007 werd besloten om twee uitvoeringen te houden. Dit leverde twee keer ruim 350 bezoekers op . Per avond minder dan in 2007, maar de aanwezigen hadden daardoor een beter zicht op het podium en dat was de bedoeling.

Musical Movements Christmas edition

Musical Movements the Christmas Edition, 19 december 2010

Doordat het KSM in contact kwam met Jongerenkoor ‘Reaching Hand’ uit Enkhuizen, ontstond het idee om gezamenlijk een kerstoptreden te verzorgen. Dit mondde uit in ‘the Christmas Edition’. Deze werd gehouden op zondagmiddag om ook gezinnen met kinderen de kans te geven het evenement te bezoeken. In de

feestelijk aangeklede Franciscus Xaveriuskerk kwamen ruim 500 bezoekers (weer uitverkocht) die bovendien werden onthaald op glühwein en warme chocomel.  Het concert werd zingend gepresenteerd door zanger-gitarist Hans Malagride. De samenwerking beviel Reaching Hand,  KSM en de bezoekers zo goed, dat direct wel duidelijk was, dat dit niet eenmalig zou blijven!

Musical Movements, 27 maart 2010

Het Enkhuizer zangtalent Jade Akkerman (met o.a. ‘Halleluja’) verleende haar medewerking evenals Loek Manshanden (met een perfecte vertolking van Neil Diamond) en de broers Carlo en Wim Arends (o.a. ‘Duet van de Parelvissers’). Deze drie zangers hebben hun sporen in West-Friesland al ruimschoots verdiend. Toneelgroep ‘De Drommedaris’ figureerde bij verschillende nummers. Doedelzakspeler Garreth Fraser bezorgde het publiek bij een drietal nummers enig kippenvel.

Kort voor het concert kon het bord ‘Uitverkocht’ voor de Westerkerk worden gezet!

Musical Movements de Auditie, 8 januari 2012

In 2011 ontstond het idee om plaatselijke en regionale vocalisten en instrumentalisten de kans te geven samen te spelen met een groot harmonieorkest (KSM, natuurlijk). Na enige aarzeling of er wel voldoende animo zou zijn, schreven vijftien kandidaten zich in! Daaronder waren twee instrumentale solisten (trompettist Edwin Jans en accordeonist Guido Linders) en dertien vocalisten.  Op zondagmiddag deden zij, begeleid door het KSM, in een bomvolle zaal van De Nieuwe Doelen hun audities. Een deskundige jury (dirigente Ria van Bijnen, zanger-gitarist Hans Malagride en dirigent Henk Ummels) koos zeven kandidaten uit die mochten mee doen aan…..

Musical Movements, Discovery of Talents, 13 en 14 april 2012

Edwin Jans, Amanda Kropff, Jade Akkerman, Joyce Nijhuis, Martin Brongers, Karin Widoer en Stefan Karsten kwamen allen tweemaal over de catwalk onder begeleiding van het KSM. Het orkest speelde uiteraard ook een aantal nummers zonder de solisten. Het massaal opgekomen publiek vormde de jury. De stemming gebeurde per SMS. Toen na de tweede avond de lijnen gesloten waren, bleek ‘Discovery of Talents’ te zijn gewonnen door Joyce Nijhuis. Zij zong ‘Mijn leven is van mij’ uit de musical Elisabeth en ‘Vergeet hem’ uit Aïda.

De Enkhuizer Courant meldde achteraf: “KSM stuwt muzikaal talent op.” En dat was precies onze bedoeling!

Musical Movements the Christmas Edition, 22 december 2012

Na het succes van de eerste Christmas Edition, ging het KSM samen met Jongerenkoor ‘Reaching Hand’ op herhaling. Maar die herhaling gold alleen de opzet, want het repertoire was heel anders. Ook de locatie was anders: Deze Christmas Edition vond plaats in de Westerkerk als avondvoorstelling, compleet met voorprogramma waarbij verschillende ensembles muziek maakten in de kerk bij binnenkomst van het publiek (± 420 bezoekers) en verschillende figuranten (o.a. Scrooge) rondliepen. Presentator Martijn Burger vertelde enkele kerstverhalen, uitgespeeld door Toneelvereniging ‘Plan Zuid’. Solisten waren de zeer jeugdige Myrthe Busch (zang) en René Bosch (Little Drummer Boy).

De recensent van de krant schreef: “Musical Movements van grote klasse. Het publiek zat ook zichtbaar te genieten.”

Musical Movements ‘Heroes & Villains’, 23 november 2013

Deze editie had weer een thema meegekregen: ‘Heroes & Villains’, want er is heel veel (film-)muziek waarin schurken en helden voorkomen! De muziek werd visueel versterkt door prachtige filmfragmenten op een mega-projectiescherm van 4 x 8 meter. Een aantal KSM-ers had een nieuw podium gebouwd waarbij de muzikanten op verschillende niveaus zaten waardoor het publiek (± 500 bezoekers) een beter zicht had op het orkest.

De avond was verdeeld in verschillende blokken: Sporthelden, helden en schurken uit de filmwereld, ‘helden’ uit de popmuziek, maar ook grote namen uit de geschiedenis passeerden de revue. Medewerking werd verleend door het showballet van Renée Bliemer. Vocale solisten waren Martin Brongers, Esther Hoogland, Marit Verdonschot en Els van der Lubbe. Bij o.a. ‘Schindler’s List’ soleerde Bente Bruijn op viool. Daarnaast waren er twee ensembles uit het KSM die optraden met ‘Old Town’ en ‘Oh, when the Saints’.

Musical Movements ‘Jubilation’, 20 en 21 november 2015

De MM-editie in het jubileumjaar van het 125-jarige KSM moest alle voorgaande edities overtreffen. Dat is op veel gebieden gelukt. Tijdens twee uitvoeringen hebben ruim 800 bezoekers genoten van het orkest èn van de ondersteunende beelden op het megascherm. Solistische medewerking werd verleend door zangeres Simone Sweep en het trio VoiceOver van de zangers Enrico Kors, Martin Middelkoop en John van der Schaaf. Acrobatische acts werden bij drie concertstukken uitgevoerd door Oddlings, een duo met ‘theatrale acrobatiek’.

Musical Movements Heartbeats

Musical Movements ‘Heartbeats’, 10 en 11 februari 2017

Dit was een editie met een dikke knipoog naar Valentijnsdag. Hoogtepunt was dat er op beide avonden een (niet in scene gezet!!) huwelijksaanzoek werd gedaan. Op de eerste avond trok daartoe onze muzikaal leider Henk Ummels de stoute schoenen aan en vroeg zijn vriendin, meespelend in het orkest, ten huwelijk. Het resultaat was een volmondig ‘Ja!’ en een huwelijk op 07-07-’17. Nieuw bij deze editie was de mogelijkheid voor de bezoekers om een geheel verzorgde avond te kopen met diner, gereserveerde plaats en pauze-arrangement. Hiervan maakten 124 van de bezoekers gebruik. In totaal waren er weer ongeveer 800 bezoekers. Solisten waren Myrthe Busch, Robin Visser , Renske Mazereeuw en de ‘Hollandse Robbie Williams’ Henri Toonders.  Ook maakten we weer gebruik van het mega-scherm voor de vertoning van ondersteunende filmbeelden, live-opnames van het orkest en projectie van de sponsorlogo’s.

Musical Movements ‘X’, 23 en 24 november 2018

Voor de tiende editie van onze showconcerten was de naam snel gevonden: ‘X’. Op de vrijdagavond waren er 346 bezoekers, waarvan 81 met een VIP-arrangement. Op de actie ’Kaartjes van de krant’ werd door 14 lezers gereageerd.

Zaterdagavond telden we 349 bezoekers, waarvan 92 met een VIP-arrangement. Ook werden er over de twee dagen 31 tickets met een jubileumdiner verkocht.

Solisten waren: Berber van der Sloot, Marianne Ligthart en Dorus Woestenburg (The Devil went down to Georgia). Soliste op viool was Annah Posthumius.

Uiteraard waren er op het grote scherm weer ondersteunende filmbeelden en live-opnames van het orkest te zien. Bij de uitgang was aan de bezoekers de vraag gesteld: “Als Musical Movements naar Schouwburg Het Park in Hoorn gaat, gaat u dan met ons mee?” 231 Keer werd het antwoord “Ja” in de stembus gedaan, 297 keer “Nee”. De Westerkerk is dus onder onze bezoekers favoriet!

Musical Movements Silver Screen

Elfde editie: ’Musical Movements, Silver Screen’

Op vrijdag 27 en zaterdag 28 maart 2020 stond de elfde editie van Musical Movements in het teken van filmmuziek met als titel ’Musical Movements Silverscreen’. Door de beperkende maatregelen m.b.t. de Corona-pandemie moest dit echter worden uitgesteld. Het complete programa, inclusief ondersteunende videobeelden en met soliste (Ivana Gonzalves da Costa uit Medemblik) was klaar om te worden uitgevoerd.

Het volledige programma is voorlopig in de koelkast gezet om op een nader te bepalen moment alsnog te kunnen worden uitgevoerd.